Acest articol este scris la lumina lumânărilor.
Asta pentru că sâmbătă, 29 martie 2008, între orele 20 şi 21 s-a luat curentul. Nu, nu ne-am întors pe vremea comunismului! De data aceasta am luat noi lumina, intenționat. De data aceasta, la puterea lumânărilor, prin comportamentul nostru, am atras atenția asupra celui mai mare pericol al secolului XXI: încălzirea globală şi efectele ei.
Fenomenul a cuprins o lume întreagă. Bezna s-a aşternut în toate colțurile planetei: din Australia în Europa în Asia în America de Nord în America de Sud. În funcție de fusul orar al fiecărui oraş au fost stinse luminile în casele oamenilor, în sedii de firme, în instituții guvernamentale, la monumente importante. Au rămas pe întuneric Colosseumul din Roma, Portul şi clădirea Operei din Sidney, Golden Bridge din San Francisco, Sears Tower din Chicago, templul buddist Wat Arun din Bangkok, Tailanda, castele din Suedia şi Danemarca, clădirea parlamentului din Budapesta, centre comerciale din Manila, Filipine, City Hall din Londra sau catedrala Canterbury, tot din Anglia şi altele.
Milioane şi milioane de oameni, de diferite culturi, orientări politice, statut social sau religie au participat la programul “Ora pământului”, un proiect de conştientizare a efectelor încălzirii globale. Milioane şi milioane de oameni au demonstrat că le pasă de ceea ce se întâmplă cu Planeta noastră, au înțeles pericolul şi au hotărât să nu rămână pasivi .
Sunt mândră să spun că printre milioanele de oameni au fost şi românii. Chiar dacă aceast gest le-a trezit amintiri neplăcute unora, românii au mai stat, încă o dată, pe întuneric. Aproximativ un milion si jumătate de becuri din Romania s-au închis în “Ora pamantului”, conform cifrelor furnizate de oficialii din sistemul energetic. Centralizatorul Dispeceratului Energetic a înregistrat un consum mai mic cu 100 - 150 de megawati, la nivelul întregii țări, față de o seară obişnuită de sâmbătă.
Nu suntem toți, în egală măsură, vinovați de stadiul ridicat de poluare cu care astazi ne confruntăm, dar suntem toți, în egală măsură, responsabili de a particpa la reducerea efectelor poluării. Această coalitizare demonstrează că, în fața unui pericol colectiv, suntem capabili să rupem frontierele şi să acționăm ca o singură entitate.
În 2007, proiectul, inițiat în Australia de către grupul pentru protecția mediului înconjurător “World Wide Found for Nature” a fost unul local, la care au participat 4 milioane de oameni. În 2008 proiectul a devenit global.
Milioane de oameni, cu acelaşi gând, în acelaşi timp, la mii şi mii de kilometrii distanță unii de alții au avut acelaşi scop. Printr-un simplu gest, au luptat împreună pentru de a reduce cantitatea de energie consumată, care automat scade şi cantitatea de energie produsă în centralele electrice pe cărbuni, care emit gaze cu efect de seră, în special dioxid de carbon.
Pentru o oră am fost toți uniți, pentru o oră am conştentizat că împreună putem realiza acțiuni viitoare şi mai importante.
Dacă planeta noastră ar vrea să-şi sărbătorească ziua, data de 29 martie ar fi sigur pe placul ei. De doi ani de zile, oamenii, din ce în ce mai numerşi, au acceptat invitația la sărbătoarea luminii stinse. S-au pregătit cu lumânări şi cunoştiințe şi au petrecut o oră în cinstea planetei Pământ, casa fiecăruia dintre noi.
Deşi sunt voci care susțin că încălzirea globală nu este cauzată de om, ci este doar un ciclu solar prin care Pământul trece, este din ce în ce mai evident faptul că factorul uman contribuie într-o mare măsură la degradarea atmosferei terestre.
Consecințele pe care clima, viața umană, animală, flora şi fauna deja le resimte sunt multiple şi variate: cresterea temperaturii medii globale, topirea ghețarilor, creşterea nivelului oceanelor (cu implicatii socio-economice grave, mai ales asupra resurselor de apa dulce) producerea unor evenimente extreme din punct de vedere meteorologic şi climatologic, inundații, cicloni tropicali şi secetă, incendii. Şi lista poate continua.
În al unsprezecelea ceas, Iisus Hristos îndeamna fecioarele să aibă candela aprinsă. Cred că toți suntem fecioare.